Krediter som tillgångsslag – en central byggsten i portföljen
Krediter som tillgångsslag – en central byggsten i portföljen
I ett marknadsklimat präglat av osäkerhet, höga räntor och börsvolatilitet har kreditinvesteringar klivit fram som ett intressant verktyg för investerare som söker stabil, riskjusterad avkastning. Historiskt har high yield-kreditmarknaden kunnat erbjuda avkastningsnivåer i linje med aktiemarknaden – men till lägre risk.
Kreditinvesteringar, det vill säga investeringar i skuldinstrument såsom företagsobligationer, och säkerställda lån, har utvecklats från att vara en mer perifer del av kapitalmarknaden till att idag spela en central roll i många investerares portföljer. Med varierande strukturer och riskprofiler erbjuder marknaden ett flertal alternativ som passar olika typer av investeringsstrategier.
”För långsiktiga investerare utgör kreditinvesteringar ett värdefullt komplement till den traditionella aktieportföljen. Investeringsklassen erbjuder flera alternativ - man kan söka en mer defensiv position i säkerställda lån eller gå för högre risk och avkastning via high yield – beroende på marknadssyn och investerarprofil”, förklarar Anton Alsö, Senior Portfolio Manager på Mandatum i Stockholm.
Anton Alsö, Senior Portfolio Manager
Den nordiska kreditmarknaden är ett unikt ekosystem i tillväxt
Den nordiska kreditmarknaden, och i synnerhet high yield-marknaden, har vuxit snabbt det senaste decenniet. Idag omfattar marknaden omkring 500 emittenter och har ett marknadsvärde på cirka 900 miljarder kronor. Sedan 2009 har marknaden vuxit med i snitt 12 procent per år.
Den nordiska företagsobligationsmarknaden är unik i jämförelse med den europeiska och amerikanska och kännetecknas av en större andel bolag utan kreditbetyg och generellt sett färre emittenter. Marknaden rör sig långsammare men har stabila prissättningar och lägre volatilitet, vilket gynnar långsiktiga investerare. Marknaden kräver även aktiva förvaltare, då det inte finns index att förlita sig på.
”Denna marknad kräver att man själv är mycket aktiv. Det finns inga index som man kan följa, utan det gäller att göra hela sin analys själv och gå igenom bolag för bolag. Detta kräver att man har tillräckligt med muskler för att kunna utföra den nödvändiga analysen på egen hand. Vidare måste man vara tillräckligt stor för att få tillgång till nya möjligheter och för att få vara med och påverka villkor för transaktioner”, förklarar Alsö.
Mandatums aktiva arbete på företagsobligationsmarknaden har gett resultat. LSEG Lipper Fund Awards 2025 utsåg återigen i mars bolagets Nordic High Yield-fond till bästa fond i Europa som investerar i high yield-obligationslån i två olika kategorier. Mandatums fond fick för tredje gången i följd utmärkelsen bäst i Europa under en granskningsperiod på tre år och var för andra gången bäst under en granskningsperiod på fem år. I april tilldelades dessutom fonden utmärkelsen bästa fond i bägge granskningsperioderna i den utvidgade europeiska och nordiska jämförelsegruppen.
"Vår Nordic High Yield-fond har vuxit starkt under en lång period. En växande marknad innebär ofta en viss typ av växtvärk med hinder längs vägen, men med den inriktning vi har, tillsammans med starka investerare och stabila bolag, förväntar vi oss en positiv framtid för vår Nordic High Yield-fond" förklarar Alsö.
En verktygslåda för alla marknadslägen
Att investera i obligationer, och speciellt i high yield-obligationer med högre risk, innebär även att ta en kreditrisk – det vill säga, en risk om att ett bolag inte kan betala tillbaka sin skuld. Därför räcker det inte enbart att identifiera attraktiva möjligheter på marknaden - man måste också ha en strategi för att hantera de situationer där det oväntade inträffar.
Alsö förklarar vikten av en fungerande verktygslåda:
”Vi har byggt en verktygslåda som gör att vi kan agera och navigera genom de olika marknadssituationerna. Om bolag får problem betyder det inte att vi behöver sälja, vi kan i stället ta in nytt kapital eller konvertera skulden till ägande. Detta ger oss kontroll och långsiktig potential i våra investeringar”.
Verktygslådan innehåller flera komponenter: möjligheten till att konvertera obligationer till aktier, att tillföra nytt kapital vid behov, och att aktivt påverka villkor i en omstrukturering. Det handlar om att vara en aktiv part – inte bara en passiv investerare.
”Vi har varit aktiva på kreditmarknaden sedan före finanskrisen 2008 och hanterade då bolag som fick problem. Även om vi inte önskar sådana situationer, känner vi oss bekväma att hantera dem om de uppstår. Vår high yield-fond är flexibelt uppsatt och kan äga olika typer av instrument, justera risken genom att lägga på investment grade eller inkludera euro credits som ett skydd för att undvika att köpa enskilda nordiska high yield-obligationer om vi bedömer risken som för hög”, förklarar Alsö.
I en mindre analyserad marknad gör expertisen skillnad
Anton Alsö har arbetat med kreditinvesteringar i snart 20 år. Trots den långa erfarenheten har fascinationen för marknaden inte avtagit – tvärtom. Den nordiska och europeiska kreditmarknaden erbjuder fortfarande möjligheter för att skapa verklig skillnad, särskilt för aktörer med bred kompetens och ett långsiktigt fokus.
”Kreditmarknaden är mindre och inte lika analyserad som exempelvis aktiemarknaden. Det gör att den som har rätt resurser och processer kan skapa ett faktiskt mervärde”, förklarar Alsö.
Mandatum har under lång tid verkat inom kreditmarknaden, och inom investeringsklassen säkerställda lån även etablerat en närvaro på den europeiska lånemarknaden. Den europeiska lånemarknaden har höga inträdeskrav – inte bara i form av kapital, utan också vad gäller relationer, kunskap och etablerade nätverk.
”Det är en klubb av aktiva investerare. För att få tillgång till den europeiska marknaden krävs både erfarenhet och ett starkt track record. Många nordiska aktörer saknar detta, men vi har under en lång tid byggt upp den kapacitet som krävs för att effektivt kunna vara med och påverka lånevillkor. Dessutom har vi trogna investerare som sitter långsiktigt i sina innehav – vilket skapar en trygghet för alla i fonden”, berättar Alsö.
Kreditmarknaden har gått från att vara ett nischområde till att idag utgöra en självklar del av flera investerares investeringsportfölj. I en tid där avkastning kräver tydliga val, erbjuder krediter både möjligheter och ansvar – och belönar den som gör hemläxan.
Marknadsföringsmaterial
LSEG Lipper Fund Awards-prisen baserar sig på klassificeringen Lipper Leader for Consistent Return. Det är en oberoende, kvantitativ och riskjusterad klassificering, där fondens avkastningshistoria granskas under en period på tre, fem och tio år. Lipper Leader-klassificeringen ska inte betraktas som en investeringsrekommendation eller uppmaning att teckna, köpa eller sälja värdepapper. Ytterligare upplysningar: www.lipperfundsawards.com.
Detta marknadsföringsmaterial gäller den luxemburgska fonden Mandatum SICAV-UCITS och dess delfond “Mandatum Nordic High Yield Total Return Fund” (“Fonden”). Detta material har sammanställts av Mandatum Asset Management Ab, som är Fondens portföljförvaltare. Fonden förvaltas av Mandatum Fund Management S.A. (adress: 53 Bulevard Royal, Luxemburg L-2449, Luxemburg).
Den tidigare avkastningen utgör ingen garanti för framtida avkastning. Den framtida avkastningen kan också vara negativ. Ta del av Fondens prospekt och faktablad före ett eventuellt investeringsbeslut. Fondens risker beskrivs i fondprospektet och faktabladet, som finns på adressen: mandatumam.com.
Kreditinvesteringar – en mångfacetterad tillgångsklass
Att investera i kreditinstrument innebär att låna ut kapital mot ränta. Kreditinvesteringar kan ta olika former och handlas både på publika och privata marknader.
En vanlig form av kreditinvestering är företagsobligationer, där företag lånar kapital genom att emittera värdepapper på publika marknader. Risknivån beror på företagets kreditvärdighet och ifall obligationen är säkerställd eller inte. En särskild kategori inom företagsobligationer är high yield-obligationer – emitterade av företag med lägre kreditbetyg. För att kompensera för den ökade risken, erbjuder dessa obligationer en högre ränta, vilket gör dem attraktiva för investerare med högre riskaptit.
Säkerställda lån, å andra sidan, handlar om lån som beviljas till större eller medelstora företag främst för att finansiera företagsförvärv och emitteras inte på en öppen marknad utan genom en syndikerad process mellan banker och institutionella investerare. Lånen är säkrade med företagets tillgångar, vilket typiskt ger investeraren en högre återbetalningsprioritet i händelse av att företaget skulle hamna i finansiella svårigheter.
”Lånemarknaden utgörs av en mer homogen marknad med stora, diversifierade och väletablerade bolag och på så sätt ofta med högre kreditkvalitet. För den som söker högre risk och avkastning är high yield-obligationer ett alternativ. I high yield finns det en otroligt stor bukett att välja på, vilket ger utrymme för förvaltningsstrategier beroende på mål och riskprofil” förklarar Anton Alsö, Senior Portfolio Manager på Mandatum i Stockholm.
