Investerare attraherade av den nordiska high yield-marknadens lockande risk- och avkastningsprofil
Investerare attraherade av den nordiska high yield-marknadens lockande risk- och avkastningsprofil
Den nordiska high yield-obligationsmarknaden omfattar cirka 80 miljarder euro och utgör ungefär en femtedel av hela den motsvarande europeiska marknaden. För investerarna erbjuder marknaden möjligheter att diversifiera portföljen med en lockande risk- och avkastningspotential.
LSEG Lipper Fund Awards 2025 utsåg i mars Mandatums Nordic High Yield-fond återigen till bästa fond i Europa som investerar i high yield-obligationer i två olika kategorier. Mandatums fond fick för tredje gången i följd utmärkelsen bäst i Europa under en granskningsperiod på tre år och fonden var för andra gången bäst under en granskningsperiod på fem år. I april tilldelades dessutom fonden utmärkelsen bästa fond i bägge granskningsperioderna i den utvidgade europeiska och nordiska jämförelsegruppen.
Men vad är high yield-obligationer och varför erbjuder den nordiska high yield-marknaden intressanta investeringsmöjligheter?
Med high yield-företagsobligationer avses företagsobligationer med högre ränta och därigenom högre avkastningspotential. I allmänhet är dessa företags skuldsättningsgrad och riskprofil högre, vilket gör att investerarna kräver högre avkastning på sin investering som kompensation för att bära den högre risken. Eftersom sannolikheten för en kredithändelse är ett väsentligt element inom high yield-investeringar är det avgörande att utföra en grundlig analys av de krediter man väljer.
Fonden Nordic High Yield investerar huvudsakligen i obligationslån emitterade av nordiska bolag som saknar kreditbetyg eller vars kreditbetyg är av high yield-nivå, dvs. under BBB−. Fondens förvaltade kundtillgångar översteg 760 miljoner euro vid utgången av 2024.
Den nordiska high yield-marknaden är en växande marknad, som erbjuder en attraktiv risk- och avkastningspotential för en diversifierad portfölj. För närvarande är över 500 emittenter verksamma på den nordiska high yield-marknaden och antalet ökar i rask takt. Sedan 2009 har den nordiska high yield-marknaden vuxit med i genomsnitt 12 procent om året.
Marknaden i Norden är värd sammanlagt cirka 80 miljarder euro, vilket motsvarar ungefär en femtedel av hela den europeiska high yield-marknaden. Alla bolag på den nordiska marknaden hör emellertid inte till det mer omfattande europeiska indexet.
Ökad diversifiering från en unik marknad
Den nordiska high yield-marknaden erbjuder investerarna möjlighet till ökad diversifiering, som inte nås genom att investera enbart i det europeiska high yield-indexet, eftersom endast en liten del – de allra största bolagen – hör till detta index.
”Genom att investera i den nordiska high yield-marknaden får investeraren tillgång till olika typer av bolag med olika tillväxtprofiler och inom olika branscher. Marknaden omfattar också ett stort antal något mindre och medelstora bolag, inte enbart large cap-bolag, som utgör en stor del av det mer omfattande europeiska high yield-indexet”, berättar Mandatums Head of Leveraged Finance Alexander Gallotti.
Likaså avviker branschexponeringen i Norden jämfört med Europa som helhet, eftersom exempelvis fastighets-, finans-, industri- och sjöfartssektorerna har en betydande roll i de nordiska länderna.
Den nordiska high yield-marknaden bildar ett unikt marknadsområde, som andra investeringsobjekt inte täcker. Exempelvis saknas marknadstäckande ETF:er, index och derivatinstrument
”Det finns inga direkta index för den nordiska marknaden, vilket betyder att investerarna måste ha egna nätverk och dessutom ett team som gör själva kreditvalet – och analysen. Om man varken har resurser eller kontakter, kan man komma åt denna marknad genom att investera via en kunnig förvaltare”, förklarar Gallotti.
Risk- och avkastningsförhållandet lockar investerare
Under den senaste tiden har de försämrade obligationsvillkoren på global nivå väckt diskussion. På den nordiska marknaden har dokumentationen emellertid varit fortsatt god jämfört med andra marknadsområden. Dessutom är obligationsvillkoren i de nordiska länderna i allmänhet striktare, vilket förbättrar borgenärernas ställning i sådana situationer där gäldenärens situation löper risk att försämras före obligationslånets förfallodag.
”Ur risk- och avkastningssynvinkel är den nordiska high yield-obligationsdokumentationen bättre, vilket delvis ger investerarna skydd ifall allt inte går som planerat.”
Också räntedurationen är mer diversifierad på den nordiska marknaden. I Norden löper hälften av obligationslånen med rörlig ränta, medan merparten av obligationslånen på den europeiska high yield-marknaden är lån med fast ränta. När merparten av instrumenten löper med rörlig ränta, är räntekänsligheten lägre. Det minskar i sin tur fluktuationerna i priset på obligationerna på andrahandsmarknaden för följd av förändringar i marknadsräntorna.
”Största delen av obligationerna på den nordiska high yield-marknaden löper med rörlig ränta vilket gör att de är mindre känsliga till prisvolatilitet till en följd av variationer i räntenivån”, summerar Gallotti.
Den nordiska high yield-marknaden består främst av aktörer som investerar på lång sikt, t.ex. institutionella investerare. Dessa aktörer söker i regel inte kortsiktiga vinster, som i sin tur kunde bidra till marknadsstörningar och prisvolatilitet. Det här är en annan orsak till att den nordiska marknaden är mindre volatil än det mer omfattande europeiska indexet.
Utöver den lägre volatiliteten gör möjligheten till högre total avkastning att marknaden ofta anses lockande. På Mandatum kallas detta den nordiska premien.
På den nordiska high yield-marknaden är bolagen ofta mindre än bolagen i det mer omfattande europeiska high yield-indexet, vilket också gör att investerarna kräver högre ränta. Dessutom omfattar marknaden i Norden ett stort antal bolag som helt saknar kreditbetyg, vilket också påverkar prissättningen.
En grundlig kreditanalys är utgångspunkten för ett lyckat val av obligationer
Hos Mandatum är investeringsprocessen alltid förenad med en omfattande företags- och kreditanalys av potentiella bolag. Syftet med analysen är att förstå både branschen och bolaget och på detta sätt identifiera eventuella risker. Det görs bland annat genom möten med bolagets ledning samt genom analys av finansiellt data som till exempel kassaflödet och kapitalstrukturen. Dessutom kartläggs olika framtidsscenarier och bolagets möjligheter att klara sig med den tänkta skuldbördan under olika finansiella situationer.
”Hos Mandatum satsar vi mycket på att välja rätt bolag att investera i och gör vår hemläxa grundligt. För detta har vi ett erfaret kreditteam med goda resurser. En del av riskerna kan prissättas, men all risk kan man inte nödvändigtvis prissätta och då låter vi helt enkelt bli att investera. Det är emellertid viktigt att identifiera så många av dessa risker som möjligt inför investeringsbeslutet och bedöma storleksklassen av och sannolikheten för dessa eventuella effekter.”
Lång erfarenhet och brett nätverk exempelvis med banker som arrangerar obligationsemissioner erbjuder också möjlighet att ta del av processerna redan i ett tidigt skede. Då har man en möjlighet att påverka strukturen, obligationens villkor och prissättning och dessutom få mer tid för en ingående kreditanalys. Allmänt taget har investerarna på den nordiska high yield-marknaden mera tid att göra sin kreditanalys jämfört med den bredare europeiska marknaden där takten ofta är mycket snabbare.
”Mandatum har en lång historia inom kreditinvestering. Bolagets kompetens har byggts upp under flera årtionden genom investeringsverksamheten via koncernens egen balansräkning. Denna kompetens har finslipats år för år och utnyttjas i allt högre grad vid förvaltningen av kundmedlen.”
Där bolagen på den nordiska marknaden varierar i fråga om storlek och bransch, varierar de också betydligt när det kommer till kreditkvalitet. Då är en ingående analys viktig för att i det omfattande utbudet kunna identifiera de vinnande bolagen.
”På marknaden finns också många sådana bolag som vi inte själva är beredda att investera i. Hos Mandatum går alla bolag igenom samma investeringsanalysprocess, med utgångspunkt i den så handplockar vi bolagen till vår portfölj”, avslutar Gallotti.
Marknadsföringsmaterial
LSEG Lipper Fund Awards-prisen baserar sig på klassificeringen Lipper Leader for Consistent Return. Det är en oberoende, kvantitativ och riskjusterad klassificering, där fondens avkastningshistoria granskas under en period på tre, fem och tio år. Lipper Leader-klassificeringen ska inte betraktas som en investeringsrekommendation eller uppmaning att teckna, köpa eller sälja värdepapper. Ytterligare upplysningar: www.lipperfundsawards.com.
Detta marknadsföringsmaterial gäller den luxemburgska fonden Mandatum SICAV-UCITS och dess delfond “Mandatum Nordic High Yield Total Return Fund” (“Fonden”). Detta material har sammanställts av Mandatum Asset Management Ab, som är Fondens portföljförvaltare. Fonden förvaltas av Mandatum Fund Management S.A. (adress: 53 Bulevard Royal, Luxemburg L-2449, Luxemburg).
Den tidigare avkastningen utgör ingen garanti för framtida avkastning. Den framtida avkastningen kan också vara negativ. Ta del av Fondens prospekt och faktablad före ett eventuellt investeringsbeslut. Fondens risker beskrivs i fondprospektet och faktabladet, som finns på adressen: mandatumam.com.